Подготвя се евакуацията на няколко населени места

 

Критично е нивото ниво на много от язовирите. При Добрич водата в язовир „Одринци” се покачва и заплашва да прелее. Подготвя се евакуацията на близките две села.

 

Постоянно прелива и язовирът край пазарджишкото село Росен, но няма опасност за жителите на селото. В област Варна източват язовир "Цонево" заради опасност от преливане. Започна аварийното изпускане на големи количества вода от язовирната каскада „Цанков камък” - Въча и Кричим. Кметът на Кричим предупреди, че е възможно река Въча да прелее след града и да наводни съседните три села.

 

От сутринта аварийно е отворен единият изпускател на язовир Кричим. 30 кубични метра в секунда се изпускат от язовира, за да не прелее. До критичния му максимум остава метър. Кричим се пълни от горния язовир „Въча”.

 

„Въча” е вторият от каскадата след „Цанков камък”. От сутринта се започна и неговото изпускане. От НЕК уверяват, че изпускането ще е контролирано.

 

Оттук водата се влива в река Въча, която минава през Кричим. За 7-хилядния град опасност няма, но заплахата за съседните три села е реална.

 

Репортер: Благой Бекриев