Най-сериозна е ситуацията в Девин, Бургаско и Добричко


Водно бедствие има в половин България. В шест общини са обявени извънредни мерки заради наводненията. 

 

В Родопите само в община Девин остава в сила бедственото положение. Най-сериозна е ситуацията в Бургаско, Добричко.

 

Тежко е и в района на Варна. Критично е състоянието на язовир "Цонево", заради който бяха евакуирани над 300 жители на няколко села. Част от евакуираните хора са настанени в детската градина на село Цонево. Повечето от тях са възрастни болни хора и деца. 

 

През цялата нощ по поречието на река Камчия в района на язовир "Цонево" се следеше нивото на водата. Екипите бяха в готовност да евакуират още хора. Днес се очаква да започне да прелива язовир "Тича".  

 

Реката продължава да спада своето ниво поради спирането на валежите. Язовир Цонево покачва прилива със 7 кубика в секунда, което се очертава до утре сутринта да станат около 100. Със същото количество преливаше вчера язовир "Елешница" през деня и въпреки това реката удържа водата",  поясни Траян Георгиев, управител на “Напоителни системи“, клон Черно море. 

 

До момента има информация, че прелива и язовир "Ивайловград", който обаче може да създаде повече проблеми на съседните Турция и Гърция. 

 

Вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че става дума изключително и само за превенция.

 

До късно снощи продължи издирването на семейството от Девин, изчезнало във водите на язовир "Цанков камък". Стихията е носила джипа им километър и половина по течението на буйната река. Днес колата беше извадена от аварийните екипи, но двете тела не бяха намерени. Днес сутринта спасителите подновиха работата си. В акцията участват водолази с лодки и доброволци. 

 

Само за денонощие наводненията в Смолянско са причинили щети за над 10 милиона лева на пътната инфраструктура. Активизирали са се десетки свлачища.

 

Репортер: Нивелина Няголова