Нивото на река Тунджа продължава да се покачва

 

Сред най-критичните точки през последните часове е Елхово, където нивото на река Тунджа се покачва, а от Министерството на околната среда и водите предупредиха, че се очаква десетки домове отново да бъдат наводнени. За последните три дни нивото на реката се е повишило с близо един метър.  

 

През последните дни Тунджа непрекъснато завзема нови територии и вече е потопила градските паркове, част от улиците, ниви и шосета. Въпреки страха си обаче хората не бързат да бягат. „Аз предния път не излязох и сега не смятам да се евакуирам, но имам къде да отида. Ако почне да влиза вкъщи, имам къде да отида”, сподели Стефка Маркова.  Според  Кольо Андонов не се предприемат никакви превантивни мерки.

 

Местната власт обаче няколко пъти е предупредила жителите на града за приближаващата нова вълна.  „Няма опасност за живота и здравето на жителите. За хората, които желаят да напуснат и се страхуват, сме осигурили съответните помещения, но повечето от тях имат близки и роднини”, обясни кметът на града Петър Киров.

 

Ако ситуацията се усложни, хората ще могат да разчитат на помощ и от армията. Ще предоставим всичко, от което хората имат нужда, и ще бъдем на разположение, обясни военният министър Николай Ненчев.  Жителите на Елхово обясняват непрекъснатите наводнения с канализацията в града, която е на нивото на реката. Единствената им надежда е спирането на дъждовете. През тази нощ обаче нивото реката вероятно ще се повиши с още 10 сантиметра. 

 

Репортер: Димитър Иванов

 

Снимки и видео от бедстващите райони можете да ни изпращате в рубриката ни "Моята новина".