В нея той разказва, че е подал оставка от Вашингтон

 

След 2 години мълчание  бившият финансов министър Симеон Дянков представи своята книга. В нея той разказва как се създаде правителството, в който участва, както и за какво се караха министрите и къде се вземаха решенията тогава. Така и не стана ясно обаче дали Дянков се махна, или премиерът го махна. В своята книга бившият вицепремиер даде отговора.

 

„Кредитът на доверие, изглежда, беше изчерпан. Подадох оставка от Вашингтон”, написа той.  В книгата се разказва много за кризата в Европа и у нас и малко, но пък занимателно, за родната политическа действителност в онзи период.

 

В спомените си Дянков маркира например, че лично е посочил няколко от бившите министри - сред които Росен Плевнелиев и че голяма част от решенията в първия кабинет "Борисов" са се вземали по футболни игрища и плувни басейни.

 

„Доста на дребно ниво голяма част от политиката се развива и ще е добре да мислим как България може да гледа по-високо и по-далечно. Това беше идеята да се напише книга за България, но и за Европа”, заяви самият Дянков днес. Той не планира завръщане в родната политика поне през следващите няколко години.

 

Патронът му - също.  „Специално за Корнелия Нинова - няма да го връщаме в правителството”, категоричен беше премиерът. Тази вечер той също се отдаде на спомени. „Дянков ми е изправял и малкото косичка, която имам, по начин, по който никой не го е правил”, сподели той.  

 

Навярно един от тези моменти е бил при заканата на Дянков да напляска руснаците при поредното мерене на мускули за АЕЦ Белене.  „Нито Белене, нито Бургас Александруполис, нито Южен поток - три ненужни проекта за България - в момента не се изпълняват. Смятам, че пляскането е явно”, каза Дянков днес. А президентът Росен Плевнелиев припомни един от другите непреходни реплики на Дянков. „Много хора вярваха, че пицата е постна заради него. Аз вярвам, че той беше честен да каже на народа каква е пицата”, каза държавният глава.