Над домовете на хората продължават да висят опасни бетонни блокове

48 часа след инцидента със затрупаните къщи в центъра на Пловдив, при който по чудо няма жертви, институциите в града решиха да реагират. И въпреки намесата им днес районът отново остана необезопасен, а над домовете на хората продължават да висят опасни бетонни блокове. Собствениците на пострадалите имоти изпаднаха в абсурдна ситуация - общината и Пловдивския университет не могат да се разберат чия собственост е подпорната стена, рухнала върху къщите им.

 

Второ денонощие цял квартал в подножието на Античния театър живее в страх. Опасността за хората все още не е преминала. Огромна бетонна стена, която е повече от четири тона, е надвиснала опасно над домовете им, всеки момент може да се срути и да падне върху къщите.

 

На косъм от трагедията се разминали двете деца на Стефан Делчев. Те били сами вкъщи когато тонове бетон и тухли се изсипали върху дома им.

 

Щетите в къщата му са огромни - разрушени са стълбищни площадки, изпочупени са прозорци и керемиди, откъртени са част от терасите. Покривът на съседната къща е пробит. 

 

Общината твърди, че рухналата подпорна стена е собственост на Пловдивския университет, а от университета отричат.

 

И докато община и университет спорят, пожарникарите също се оказаха с вързани ръце. Нямат техника и възможност да премахнат опасните отломки. Нямат и пари, за да  наемат и частна фирма, която да разбие бетонните блокове.

 

Репортер: Благой Бекриев