Украинската армия и сепаратистите взаимно се обвиняват в нарушаване на примирието

В късния следобед френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и украинският президент Петро Порошенко изразиха загриженост от продължаващите сражения в стратегическия град Дебалцево, предаде БГНЕС.

 

Украинската армия и сепаратистите взаимно се обвиняват в нарушаване на примирието, което влезе в сила от нощта на събота срещу неделя. Всяка от страните заявява, че при тези условия не може да извърши изтегляне на тежките си въоръжения от фронтовата линия, както бе договорено.

 

Тримата ръководители, които разговаряха по телефона, изразиха желание наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да получат свободен достъп, за да вършат работата си на място обективно и да действат за спиране на огъня, според източник от френското президентство.

 

"Ситуацията е крехка, но друго не можеше да се очаква", призна Меркел. "Винаги съм казвала, че няма гаранция, че това, което предприехме, ще е успешно. Това е изключително труден път", добави тя. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в Колумбия, повтори, че Германия ще направи всичко по силите си, примирието да се спази и "Дебалцево да не стане точка на постоянен конфликт".

 

"Колкото и да е крехко това ново примирие е единствената опция, за да има надежда за разрешаване на конфликта", каза европейският първи дипломат Федерика Могерини пред журналисти в Мадрид. "Нашата роля тези дни е критична, ключова и се състои в това, не само да чакаме, за да видим дали споразумението ще издържи, но и да направим всичко по силите си, за да бъде приложено", добави тя. В района на Дебалцево, жп възел, намиращ се на 65 км северно от бастиона сепаратистите Донецк, боевете и обстрелът с ракети продължават. Същата е ситуацията и в село Широкино, на около 15 км. от пристанищния град Мариупол.