На събрание на сектора в Първомай, те поискаха оставката на земеделския министър

 

Тютюнопроизводители от цялата страна излизат на национален протест заради разпределението на държавните субсидии.

 

В петък по обед те ще блокират „Дунав Мост”, пътя за Гърция при Гоце Делчев, както и граничния пункт „Капитан Петко войвода“ на българо-гръцката граница  до Свиленград. От утре гладна стачка започват десетки тютюнопроизводители в две села в Силистренско и община Тутракан. На събрание на сектора в Първомай, те поискаха оставката на земеделския министър.

 

Бунтът им е срещу начина, по който са разпределени държавните субсидии за произведения от тях тютюн.

 

„Ако имате 2 тона и 28 килограма референтно количество, получавате 3.45 лева за килограм, което е равно на 7 хиляди лева. Ако имате 2 тона и 30 килограма, получавате 1.50 за килограм. виждате каква дискриминация наистина има”, коментира зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Асен Кючуков.

 

На субсидиите от държавата разчитат Нерзат и семейството му от хасковското село Боян Ботево. Един тон тютюн все още стои неизкупен. А това е прехраната им за цялата година.

 

Първи на протест излизат в Североизточна България. „В село Листец и в село Белица започваме гладни стачки. Ще блокираме „Дунав мост” и искаме оставката на земеделския министър за гафа”, каза тютюнопроизводителят Фикрет Бекир.

 

Репортер: Благой Бекриев