Най-големите звезди в света на киното се събраха в "Долби Тиатър" за връчването на наградите

 

"Бърдмен" е големият победител на тазгодишните „Оскари”. Най-големите звезди в света на киното се събраха в „Долби Тиатър” за връчването на наградите. 

 

"Оскар" за най-добър актьор получи феноменалният Еди Редмейн за участието си във филма "Теорията на всичко". За най-добра актриса пък бе избрана Джулиан Мур за "Все още Алис". 

Още по темата


"Не мисля, че мога да говоря много добре сега, моля разберете, как се чувствам. Напълно съм наясно, че съм щастлив човек. Този Оскар... този Оскар принадлежи на всички онези хора по света, които се борят с амиотрофичната латерална склероза", заяви Еди Редмейн. 

 

За най-добър режисьор бе избран Алехандро Иняриту за своя филм „Бърдмен", който получи награди и за оригинален сценарии и операторско майсторство. 

 

Първият „Оскар" за вечерта беше присъден за поддържаща мъжка роля на Джей Кей Симънс във филма „Камшичен удар". Лентата взе награди и в категориите „Звуково смесване" и „Монтаж". 

 

За най-добра актриса в поддържаща роля бе избрана Патриша Аркет за участието си във филма „Юношество". 

 

С четири награди бе отличен филмът „Гранд хотел Будапеща" - за музика, дизайн на костюми, грим и прическа и сценография.

 

След солена шега за липсата на расово  разнообразие сред номинираните, Нийл Харис Патрик заби петминутен музикален номер за блясъка на Холивуд.  След това нещата тръгнаха надолу.

 

 

Режисьорът  Ричард Линкрейтър снима номинираният  филм „Юношество“ в продължение на  12 години, но имахме чувството, че минаха 13 години до края на церемонията, която пренебрегна неговата лента.


В година, в която филмите не бяха гледани от широката публика, те поставиха сериозни расови и социални проблеми.


Един от най-силните моменти – когато сценаристът на „Игра на кодове” Греъм Мур призна, че е направил опит за самоубийство.


Патриша Аркет, която получи „Оскар“ за подържащата си роля в „Юношество“, изчете дълъг и скучен списък на благодарности преди да взриви залата с призива си за равно заплащане на жените и мъжете.

 

Не липсваха и странни моменти - Джон Траволта почти целуна изпълнителката на песента от „Леденото кралство“ Идина Мензел, чието име  пък обърка миналата година.

 

И нормални моменти, които изглеждаха скучни – Лейди Гага брилянтна с филмова класика отпреди половин век.

 

Репортер: Ясен Дараков