Целта ни е занапред да няма "енергийни острови", заявиха от европейската институция

Една от основните идеи на енергийния съюз е занапред да няма "енергийни острови". Това заяви говорителят на Европейската комисия Ана-Кайза Итконен. Тя посочи, че в момента има такива на няколко места – Централна и Източна Европа, балтийските страни, както и Иберийският полуостров. 

 

"Целта ни е да подобрим сегашната ситуация, като направим пазара по-интегриран, а отделните страни – по-свързани – за да сме сигурни, че в бъдеще никоя страна няма да зависи само от един източник. Така че за България също ще има много ползи от създаването на енергиен съюз", каза пред БНР Итконен. 

Още по темата

 

По думите й, една от предпоставките за създаването на работещ общ енергиен пазар е пълното прилагане и спазване на Третия енергиен пакет във всички страни.

 

"За всяка от тях ще е належащо да прилага правилно и изцяло европейското енергийно законодателство. Не казвам това обаче като нещо, което е валидно конкретно за България – то се отнася до всички страни от ЕС", обясни говорителят на ЕК.

 

През седмицата Европейската комисия представи първоначалния си план за създаване на енергиен съюз - проект, който беше среди приоритетите на нейния председател Жан-Клод Юнкер по време на предизборната му кампания.

 

Този съюз ще има за задача да намали колкото се може повече сегашната 53-процентна зависимост на 28-те страни-членки от външни доставчици – особено от такива, които използват енергията като външнополитическо средство.

 

За целта ще се търсят алтернативни доставчици и маршрути, ще се изграждат интерконектори и газови хъбове, и ще се интегрират сегашните 28 отделни пазара на енергия в един общ. Начинанието е мащабно и обещава конфликти и противоречия. Според оптимистичните прогнози той би могъл да започне да функционира напълно около 2030-а година.