Нямам вина, заявява Георги Георгиев пред Миролюба Бенатова

 

Седем години след трагедията във влака София - Кардам, където огненият ад погуби живота на девет души, Миролюба Бенатова се среща с шафнера на изгорелия вагон. Той е с условна присъда и все още работи като кондуктор в спален вагон. И все още не мисли, че има причина да изпитва чувство за вина. 

Още по темата

 

"Какво да кажа на родителите? Да кажа: "Извинете, аз убих Вашето дете!" Така ли да им кажа? Аз убил ли съм тяхното дете? Не съм убивал никого", заявява Георги Георгиев. 

 

Кондукторът на пламналия вагон бе обвинен в престъпно бездействие, довело до смъртта на девет пътници. Според материалите по делото Георгиев не е спрял влака навреме, ползвал е негоден пожарогасител, действал е хаотично и не е предупредил пътниците за пожара. 

 

"Нямам вина, за да имам чувство за вина. Убиец е вагонът. Не съм предизвиквал пожар, не съм натискал никого да остава вътре. Не съм запречвал врати. Каквото съм могъл, съм го направил. Аз не съм спасител, аз съм кондуктор. Това е положението", категоричен е той. 

 

Шафнерът отхвърли обвиненията на родителите на жертвите, че е консумирал алкохол в деня на инцидента. 

 

"Аз съм извикал. Мога ли всяко отделно купе да отварям и да казвам. Цялата работа е за едни чанти. Добруджанецът си обича чантите - лаптопа и останалото. Нищо не могат да ми направят, без да съм извършил нарушение", казва Георгиев. 

 

В отговор бащата на една от жертвите заяви: „Този човек не го смятам за мъж. Пожарът е можел да бъде потушен още в самото начало. Кондукторът е можел просто да затвори вратата. БДЖ не са оценили риска".

 

"Няма възмездие, нито справедливост с тази присъда", смята Васил Вичев - бащата на Даниел, който е държал вратите на вагона, за да може да се спасят пътниците.  

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си