Опашка от десетки хора се изви по обед край Дунав

След 23 години чакане къщата-музей "Баба Тонка" в Русе отново отвори врати. Домът на сина на голямата българка Никола Обретенов е приютил обновена експозиция, посветена на Освобождението и революционните борби, а самата сграда е ремонтирана основно с подкрепата на общината.

 

Опашка от десетки хора, които искат да видят музея, се изви по обед край Дунав. По-възрастните русенци си припомняха как е изглеждал музеят преди години, а децата с любопитство очакваха първата си среща с експозицията. Преди да отвори врати официално за посетители пред къщата и паметника на Баба Тонка се състоя тържествена церемония, а кметът на Русе Пламен Стоилов и директорът на Историческия музей доц. Николай Ненов прерязаха лентата, пише БГНЕС.

 

През 1992 г. се налага къщата да бъде затворена, тъй като е в лошо състояние, конструкцията ѝ потъва и се руши. Едва преди две години общината успява да осигури средства от близо 250 000 лв., за да направи ремонт и да се обнови експозицията. На практика половината от къщата е изградена наново, обясни кметът Пламен Стоилов.

 

 

В музея "Баба Тонка" са показани експонати за семейство Обретенови, за Руско-турската война, за Освобождението и четите, преминавали Дунава. Едни от най-ценните елементи са тези, които се пазят в паметта на поколенията. Сред тях са черепът на Караджата, личните вещи на Баба Тонка и Никола Обретенов, на войводите Филип Тотю и Панайот Хитов, които след Освобождението идват в Русе, макетът на къщата на Баба Тонка.

 

Сред основните атракции е възстановката на Русчушкия затвор, изградена в подземието на къщата. Там са показани вратите на затвора, има вериги и катинари от 19 век, има и силуети на затворници, с които посетителите могат да се снимат, а дрънчене на вериги в аудиофон показва каква е била атмосферата. Музеят е на три етажа, като за децата са направени и интерактивни игри.