Днес е знаменателно събитие, заяви зам.-министърът на Русия

"Руският войник винаги е бил войник-освободител", припомни днес руският заместник-министър на външните работи Алексей Мешков на церемонията по полагане на венци пред паметника на гренадирите, паднали в боевете при Плевен, предаде ТАСС. 

Още по темата

 

Церемонията беше организирана по повод 137 години от края на Руско-Турската война от 1977-1878 г. и празника за освобождението на България от османското иго и възстановяването на българската държавност.

 

"Днес действително е знаменателно събитие за нашия народ и за живота на България. Преди 173 години България стана свободна след столетия чуждо владичество. Това сториха обикновени хора – руският войник и българският опълченец", подчерта Мешков, цитиран от БГНЕС.

 

На свой ред българският посланик в Москва Бойко Коцев заяви: "Пет века нашата страна чакаше този ден, това беше продължителен и труден път. В тази война рамо до рамо се сражаваха руският войник и българският опълченец. По време на шестмесечната обсада на Плевен загинаха 31 000 руски войници. Заради западните страни тогава войната не доведе до обединяването на всички български земи, но бяха положени основите на бъдещата независимост на единна България.