„Софарма” е избрана за доставчик на ваксината

 

Ваксинирането срещу „син език”  по план трябва да завърши в края на март, заяви днес изпълнителният директор на БАБХ Пламен Моллов. 

 

Ваксината е изработена във Франция, издадено е разрешение за нейното ползване в България. "Всички необходими документи, които гарантират качеството и характеристиките на ваксината, са налице", каза Пламен Моллов. Тя пристига в България в опаковки, по 10 тубички и е съпроводена с всички сертификати, които са необходими и указания за прилагане на български език. 

 

„Софарма” е избрана за доставчик на ваксината. Първата процедура за доставка на ваксината беше прекратена, тъй като нито един от участниците в нея не можеше да гарантира, че до 10 март ще достави нужните количества ваксина, обясни Моллов. Затова процедурата е прекратена и стартира друга процедура,  за която е поканена само една фирма. „След като процедурата беше одобрена от Агенцията по обществени поръчки като законосъобразност, ние предприехме необходимите стъпки за максимално бързо доставяне на ваксината. Договорът беше сключен на следващия ден", обясни Моллов. 

 

У нас съгласно системата за идентификация има 1 500 000 овце. Имаме дози за всички овце, каза Моллов, той посочи, че и говедата ще се ваксинират на втори етап. Броят на говедата е около 600 000.

 

Снимка/Видео: БГНЕС