Министърът на вътрешните работи подаде оставка

"Мотивите за оставката ми са юридически". Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в Народното събрание. Юридическият спор всъщност е свързан с това дали може сега да бъде освободен главният секретар на МВР, или не. 

 

Според правната служба на Министерския съвет главният секретар на МВР не може веднага да бъде сменен. Юристите, работещи на „Дондуков” №2, са убедени, че първо трябва да се изчака мандатът на Светлозар Лазаров да изтече (което ще се случи през лятото на 2019 година – бел.ред.) и тогава да се обяви процедура за избор на негов заместник. 

Още по темата

 

Според Веселин Вучков, който също има юридическо образование, новата процедура може да бъде стартирана веднага, така както се случи при назначаването на Лазаров. Това в действителност е юридическия спорт, заради който се стигна до оставката на вътрешния министър.

 

В парламента Вучков обясни, че няма намерение да оттегли оставката си, въпреки че мнозинството от парламентарните групи на партиите и коалициите, подкрепящи кабинета, смятат, че той трябва да остане начело на МВР. Той подаде оставка по време на днешното заседание на кабинета. Оставката вече е приета от министър-председателя Бойко Борисов. 

 

“Досега няма случай някой да ми е дал оставка и да не съм му я приел, така че ти пожелавам приятна работа в парламента”. С тези думи премиерът Бойко Борисов е приел оставката на вътрешния министър, става ясно от стенограмата на днешното заседание.

 

Вучков обяснява подробно пред колегите си и пред премиера юридическия казус около освобождаването на Светлозар Лазаров. Той напомня, че в петък е поискал стартиране на процедура за смяна на главния секретар на МВР на ръководителите на Държавна агенция „Технически операции“, на председателя на ДАНС, без да посочва имена. Същият ден вечерта той получава становището на Галина Маринска – директор на Дирекция „Правна“ на Министерския съвет, че няма основание, за стартиране на подобни процедури.

 

Единственият коментар на премиера обаче е: „Няма никаква логика в деня, в който най-голямата служба в света е на посещение тук по покана на една от службите, ние в този ден точно да взимаме решение дали да служат, или не. Повече би ме притеснило това, което гледах сутринта от Враца с кмета и с палежите, които стават там – това би ме притеснило повече и ме притеснява. Така че оттук нататък ви моля всеки да си гледа внимателно ресорите и да държи отговорността си там, където е”.

 

Още в началото на своя мандат Вучков, който в предишния кабинет "Борисов" беше заместник-министър на вътрешните работи, заяви, че има намерение да смени главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. През ноември в студиото на "Здравей, България" той сподели:

 

„Законът обаче ми дава правомощие да назнача зам.-главен секретар. Спрял съм се на две лица, в момента се правят проверки за тях за безупречен морален и професионален облик и за това да са извървели цялата стълбица. Няма да има двувластие, всеки ще бъде оценяван според качествата му. Трябва да се възстанови ролята на президента и той да назначава с указ главния секретар и шефа на ДАНС”.

 

По време на кабинета "Орешарски", докато беше депутат, Вучков многократно критикуваше работата на Светлозар Лазаров в МВР

 

Промени в Закона за МВР бяха направени и главният секретар вече се назначава с указ на президента. Днес Веселин Вучков трябваше да предложи кандидатури за поста главен секретар на МВР на заседанието на кабинета. Очакваше се той да влезе в противоречие с премиера, който се обяви против смяната на Светлозар Лазаров.

 

Вучков не пожела предварително да обяви кои ще са номинациите му, но на няколко пъти стана ясно, че той ще настоява за смяната на Лазаров. Главният секретар на МВР е на поста от началото на правителството на „Орешарски”. Според становище на правната дирекция на Министерския съвет обаче главният секретар трябва да довърши мандата си.

 

Бившият вътрешен министър и настоящ председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че не е запознат с мотивите на Веселин Вучков. Според Атанас Мерджанов от БСП оставката на Вучков издава нестабилността на управлението.