"Всяка седмица правителството е на косъм", заяви депутатът

"Румяна Бъчварова ще бъде вътрешен министър само номинално. Решенията ще ги взема друг и ако това е Бойко Борисов, по-добре той да съчетае двата поста, а не да се крие зад своя вицепремиер". Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от БСП Атанас Мерджанов по време на дебатите около оставката на Веселин Вучков и назначаването на негово място на Румяна Бъчварова.

 

Мерджанов, цитиран от БГНЕС, обяви, че това решение на Борисов е взето под натиск и поради тази причина от БСП ще гласуват против. Опозицията е против и заради това, че сътресенията в сектор "Сигурност" идват в най-лошия възможен момент, в който цяла Европа е наострила вниманието си към нови терористични заплахи

 

Защо си отива министър Вучков - защото спори с администрацията по юридически въпроси, цитира официалните мотиви Мерджанов и добави, че министър и премиер не можаха да прочетат закона заедно, въпреки че са го приели заедно наскоро и толкова много са се гордеели с него. БСП не вярва, че това е истинската причина, обяви зам.-председателят на парламентарната група на левицата.

 

Настояваме за истинската причина, каза той и обяви, че очевидно това решение е плод на натиск. Кой натискаше Вучков да иска оставките на Лазаров и Писанчев и кой се опита да преметне Борисов и да овладее службите с "ченгеджийски номера", каза Мерджанов и попита дали това е "реформатор №1 или гербер №2"?

 

"Всяка седмица правителството е на косъм, всяка седмица нов трус и нова неразбория", коментира още Мерджанов.

 

Според него номинацията на Бъчварова е продукт на надхитряне и е удобен вариант, който да осигури влиянието на Борисов в МВР и да задуши реформаторската страст за власт. Бъчварова, докато отговоря за сложните отношения в коалицията, между другото ще трябва и да бди над сигурността на българските граждани, посочи Мерджанов.