В него ще работят двама офицери и 55 сержанти и войници, допълни министърът на отбраната

Центърът на НАТО ще бъде в Горна Малина, обяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в Смолян. „Решението за изграждането на този модул е взето през месец май 2011 година. Той ще бъде разположен в Горна Малина край София. В него ще работят двама офицери и 55 сержанти и войници”, каза той.

 

Днес премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Николай Ненчев, които са в бедстващия регион на община Смолян, се срещнаха с военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон. Ненчев беше запознат от командира на 101-ви Алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров с условията, при които военнослужещите оказват непрестанна помощ на населението, както и с извършените до момента и с предстоящите им действия. Беше потвърдено, че комуникацията с местните власти е много добра.

 

Пред журналисти Николай Ненчев разясни внесения вчера проект на Закон за ратифициране на Споразумението за поддържане на гарнизон между Република България и Върховното главно командване на обединените въоръжени сили в Европа (SHAPE) относно базова поддръжка на Модул на КИС със способности за развръщане (DСM).

 

"Основната задача на модула е комуникационно-информационна поддръжка на щабове на Алианса на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, учения и кризи, осигуряваща командването и управлението от командващия на Съюзното командване на НАТО по операциите", уточни Ненчев.

 

През юни 2009 г. от Военния комитет на НАТО и в последствие от Северноатлантическия съвет е взето решение в Република България да бъде сформиран национален мобилен комуникационно-информационен модул на НАТО (DCM-F) в състава на 2 свързочен батальон, разположен в Гразанезе, Италия към Групата на НАТО по КИС. Изграждането на необходимата инфраструктура за този модул е проект по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NATO Security Investment Program).