Ако в селото няма европрограми, няма и пари

 

Врачанското село Малорад се готви за бунт заради високата безработица. Хората се отчаяли заради забавянето на европейските програми. Работят само 20 души, а над 100 получават 42 лева месечно за 4-часова заетост 14 дни в месеца.  

 

"Останахме крадците, убийците и балъците. Останахме малцина, които се броим, който иска да работим в истинския смисъл на думата. Тук нито няма цехове, нито има заводи​", споделя Галина.  

Още по темата

 

"Драмата в случая е, че те очакваха, че ще има програми. Януари месец нямаха програми. Говореше се февруари-март", коментира кметът на Малорад Петър Гарвански. 


Лошата новина обаче дошла преди дни от общинския кмет в Борован.

 

"Европа е най-големият работодател в Малорад по простата причина, че Малорад има доста жители в това село. Ние сме второто по големина селище в общината", изтъква Гарвански.

 

Оказва се обаче, че и европейските програми не са подходящи, защото на практика не стимулират заетостта на хората.


Резултатите от работата на заетите пък не се харесва на другите в селото.

 

"Те са заети с "нищоправене", получават някакви средства и в същото време, когато свърши тази програма, ти виждаш дефакто, че те не са заслужили тези пари. Те в един момент стоят, няма какво да вършат, стоят и чакат само да си вземат парите, а другите роптаят, че нищо не вършат и взимат пари", казва кметът. 

 

Репортер: Румяна Попова