В резервата вчера бяха открити мъртви 21 къдроглави пеликана

 

Спасителният център за диви животни ще съдейства на институциите по случая в „Сребърна”, съобщават от центъра.

 

В резервата вчера бяха открити мъртви 21 къдроглави пеликана

 

Ветеринарите от Спасителния център на „Зелени Балкани” са осъществили връзка с всички компетентни институции – Областна дирекция по безопасност на храните - Силистра, Регионална инспекция по околната среда и водите в Русе и екоминистерството.

 

Оказва се, че птиците са умирали постепенно, в рамките на една седмица. След изваждането им от колонията, само четири са били в състояние, в което е възможно да се направи аутопсия. Всички те са били изключително слаби, а три от тях и с инвазия от вътрешни паразити.

 

Изпратени са проби в лабораторията на БАБХ в София. Резултатите трябва да са готови до дни.

 

Ветеринарите на Спасителния център за диви животни са единодушни, че в момента е от съществено значение изолирането на причината за смъртта на птиците. В противен случай колонията, която е единствена в България, е сериозно застрашена.

 

От центъра изявяват готовност да съдейства на институциите, при евентуално установяване на следващ случай на болни или умрели пеликани.

 

Допълнителна информация за вида:

 

Къдрогравият пеликан е застрашен от изчезване в световен мащаб вид. Вписан е в Червен списък на световнозастрашените видове – в категорията „Уязвим”.

 

В България гнезди само в езерото Сребърна. Между 1954–2005 г. числеността на този вид е между 29 и 128. По време на миграцията и през зимата се среща по Черноморското крайбрежие и по-рядко във вътрешността на страната. Освен в Сребърна пеликани в Европа гнездят още само на 3 места - по Волга, делтата на Дунав и в Гърция.

 

Наличието на колония на къдроглави пеликани в резервата „Сребърна” е една от причините за неговата изключителна значимост – в международен мащаб, включително и за включването му в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

 

Броят на умрелите пеликани през последните дни се равнява на значителен процент от популацията на вида в страната, което определя събитията като значима загуба за биологичното ни разнообразие.