По думите му предложенията за промените, които се внасят в НС, трябва да бъдат качествени

 

Снимка/Видео: БГНЕС

 

"Темата не трябва да се профанизира, тъй като съдебната реформа е комплекс от законодателни мерки по много плоскости и върху тях се работи активно в момента. Работната група, която в момента изготвя промени в Закона за съдебната власт, се състои от 50 души и работи "малко трудно", което понякога "изнервя". Това заяви правосъдният министър Христо Иванов. Целта според него не е да се внесе в Народното събрание нещо "от днес за утре", а предложенията да са качествени.

 

Има срокове, но въпросът не е в тях, тъй като за 7 години "кой знае колко конкретни срокове не може да се поставят", обясни Христо Иванов.

 

По думите му скоро ще стартират проекти за подобряване на цялостното администриране на съдебната система, за юридическото образование и други, които няма да достигнат скоро до Народното събрание, но ще бъдат много важни за модернизиране на съдебната система.

 

"На българските граждани години наред им се говори за реформи и стратегии, които не се случват, осъдени не просто не стигат до затвора, но се допуска същите да напуснат безпроблемно пределите на страната ни, приемат се скандални лобистки поправки и всичко това обезсърчава обществото ни. Нашите сънародници са изгубили вяра в закона, в институциите, които би следвало да гарантират справедливост", посочи в отговор Иглев. Той даде за пример Румъния, където през последните години доста са напреднали в ограничаването на корупцията, особено след създаването на Специализирана антикорупционна прокуратура.

 

От своя страна Христо Иванов каза още, че се надява да се стигне и до необходимостта от конституционни въпроси, но по този въпрос "топката е в полето" на депутатите.