Той е и най-точният часовник в страната

 

Къде е единственият часовник в България, който никога не спира? Отговорът на този въпрос не е чак толкова неочакван – при учените.  Точен до последната наносекунда атомният часовник в института по метрология е еталонът за българско време.  При него за отмерване на секундата се ползва честотата на трептене на атома на Цезий 133.

 

„Можем да твърдим, че това е най-точният часовник в цяла България”, обясни Веселин Гавалюгов. Институтът притежава часовника от 1991 година. От тогава официално сме част от световното време. „Всички страни притежаващи такива първични еталони разпространяват времето в своята страна”, уточни Веселин Гавалюгов.

 

Ако атомния часовник не се нуждае от настройка, то това не важи за биологичния часовник. Какво печелим от смяната на времето тази нощ обясни психологът Маргарита Бакрачева. „За разлика от смяната на часа есента, в случая ни се удължава времето, през което имаме слънце, което автоматично повишава чувството ни за щастие”, напомни тя. Час повече светлина носи безброй възможности: повече време навън, възможности за срещи с хора, за работа, за разходки и повече време за спорт.

 

Все пак ще ни трябват няколко дни, за да се адаптираме към новото време, казват  специалистите.  „Ако тъжните мисли продължат повече от три седмици, това е знак, че трябва да се потърси помощ”, подчерта Маргарита Бакрачева.

 

За да влезем бързо в ритъм е добре в дните до неделя да ограничим консумацията на алкохол и кофеин, да отложим работата, която ни напряга много и най-вече да опитаме да се усмихваме повече.