В края на март в резервата бяха намерени шест мъртви птици

Още по темата

Още един къдроглав пеликан е намерен мъртъв днес в резервата "Сребърна", съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид, цитиран от БТА.

 

Не са забелязани други мъртви птици или птици в безпомощно състояние.

 

В края на март в резервата бяха намерени шест мъртви пеликана. Резултатите от изследванията показаха, че са заразени с птичи грип.

 

Заради установените случаи на птичи грип се ограничават посещенията в резервата "Сребърна".

 

Издадени са ограничителни заповеди на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русеинж. Лилия Атанасова за посещенията в защитена местност "Пеликаните" - бившата буферна зона на резервата, прилежащите територии, ползването на туристическата инфраструктура и извършването на любителски риболов, съобщиха от инспекцията.

 

Ограничението за посещения в резервата е до отпадане на определените мерки със заповед на Изпълнителния директор на Българска агенция за безопасност на храните за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта.

 

За спазване на ограничителните заповеди ще следи охраната на "Сребърна". Срещу нарушителите ще бъдат прилагани административно-наказателни разпоредби.