По неофициална информация вече има и задържан - човекът, който е наредил събарянето

 

Откриха още две тела под останките на срутения хотел "Вероника” в комплекса "Слънчев ден". Така жертвите на трагичния инцидент стават три. Издирва се още един работник. По неофициална информация вече има и задържан - Георги Георгиев, човекът, който е наредил на наетите работници да започнат събарянето. Оказа се още, че разрешителното за реконструкция на хотела изобщо не е предвиждало работа на ръка.

 

Повече от 24 часа продължава издирването на оцелели. Близките на затрупаните работници разбрали за инцидента от медиите. Някои от тях дори искаха да се включат днес в издирването.

 

Стефан Ангелов става свидетел на всичко. Оцелява по чудо и разказва, че на бригадата било наредено да режат арматурата от колоните на сградата. Човекът, който ги наел, дори ги успокоил, че ако хотелът започне да пада, ще имат 15 минути време да избягат.  

 

Оказва се, че два часа преди инцидента техническият ръководител на фирмата-изпълнител разпорежда да не се влиза в обекта поради опасност от срутване. Защо обаче въпросният Георгиев е дал нареждане да се реже, засега никой не знае.

 

 

Никой от работниците не е имал трудов договор. Не всички са били инструктирани за безопасността на труд. На документи обаче всичко било изрядно, казват от фирмата, възложила събарянето на сградата.

 

"Те са предоставили нужните документи, с които са показали, че имат възможности и на тази база ние сме взели решението”, заяви главният инженер на фирмата-възложител Диян Митков.

 

Той твърди, че не е знаел, че работниците не са имали трудови договори. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Репортер: Нивелина Няголова 

 

Видео:БГНЕС