Два доклада на службите предупреждават за заплахите

Българското разузнаване предупреди, че терористичните заплахи в България ще нарастват. За опасността от тероризъм предупреждава вече втори доклад на службите.


В двата почти идентични като изводи доклада - на Националната разузнавателна служба и на военното разузнаване се посочват и конкретни страни, от където идва заплахата.


Освен рисковете от конфликта в Украйна и по-далечните райони на Афганистан и централна Азия, в докладите се посочват и Средиземноморски държави като Либия, Египет и Сирия.


Спецификата, че за Египет дори е спомената и  област на заплаха - Синайския полуостров. Ирак е споменат, Иран - не.


Улица в София, в район, който отдавна наричат "Малкия Дамаск". Името идва от преобладаващото число бежанци, които живеят, хранят се и се постригват в района. Тук сме за да посетим продавачите на дюнери.


Промени ли се нещо от времената на кървавия атентат в Бургас, поне от гледна точка на службите, а и във връзка с бежанския проблем.


„Огромен проблем. И се питаме къде са тези 280 млн. за приютяване на бежанците, за квалифицирани разговори с тях, за да се установи дали е бежанец или не. Службите отново бяха сварени по бели гащи, без да имат хора с арабски,  или езиците на хората, които влизат”, обясни Николай Радулов, експерт по сигурността.

 


Работата по нарастващия миграционен натиск е бил сред приоритетите на разузнаването през последната година.


„Върви се много след събитията, и то с много забавен темп. почти няма съответстваща реакция”, добавя той.


Във военния доклад се говори за същия проблем.


„Като преминават бежанските потоци през Турция,  естествено преминават и през нашата страна. Трябва обаче да отбележим, че основната задача за тези потоци и борбата с тероризма, е на специализираните органи. Но българската също извършва известна помощ”, коментира съветникът на министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов.


Военните отчитат  като негативен фактът, че бюджетът им е орязан и тази година, въпреки посочваните реални запалахи.


Повече по темата гледайте във видеото.