Мъжът започва да рисува, след като губи зрението си

 

Мария Милкова ни среща тази вечер в „Темата на Нова” с четирима уникални хора - хора с тежки увреждания. Всеки от тях е намерил спасение в спорта, изкуството или във вярата и въпреки уврежданията постигат успехи. Сега вижте една от историите - за художник, който хуби зрението си в ужасяваща катастрота и след това...започва да рисува.


Не само ще проследим стъпките на един човек. Ще погледнем през очите му, за да видим на какво е способна волята. Затова не се учудвайте, ако  картината ви е размазана. Представете си да виждате така от 20 години.


„Качвам се в такси, шофьорът бил пиян, влязохме в насрещното и се ударихме челно в друга кола. Минах през стъклото, рамото на чистачката минава през това око”, разказва художникът Николай Примов.


3 часа е в клинична смърт, но се събужда... в моргата, отписан от лекарите. Следват операця след операция.


„Докторът се шегуваше, че му дължа една макара конци”, разказав художникът.


От зрението му остават едва 4%. На практика различава само светлина и тъмнина.


„Ходех, падах, удрях се, но това ми даваше сила  - самото ядосване, че се случва, ми даваше енергия да го преодолявам”, казва Николай Примов.


По думите му една сутрин се събужда сякаш прероден и първото нещо, което прави е да се обади на свой приятел.


От този момент Никола не оставя четката и боите. И рисуването се превръща в неговото спасение. Създал е свой начин да рисува, който по-скоро се основава на напипване  и усещане.
Очакваме домът му да е отрупан с картини, но не. Има само няколко. Повечето подарява.


А за да създава стъклописите си, събира счупени стъкла. Съвсем скоро върху тях се появяват ангели и светци. Някога никола бил реставратор. И днес голямата му мечта е отново да влезе в църква, която да реставрира.


Повече по темата гледайте във видеото.