По документи не е трябвало да има работници при събарянето

Жертвите на срутения хотел "Вероника" край Варна са четири. Снощи бяха открити телата на още тирма затрупани работници. Разследващите са установили груби нарушения на всички правила. 

 

Главният изпълнител на ремонтите фирмата "Планекс" ООД обяви, че няколко часа преди трагедията поради констатирани пропуски в работата на подизпълнителя е разпоредено прекратяване на  разрушителните работи и е издадена категорична забрана за допускане на работници в сградата. Нареждането е връчено на представител на фирмата - подизпълнител на обекта и е изпратено до седалището й. Всички последващи действия са извършени в извънработно време, самоволно, без знанието на фирмата изпълнител.


Още през януари постъпва искане от инвеститора хотела да бъде съборен. Държавния строителен контрол обаче не позволява това да се случи, за това фирмата прави нов опит в началото на март.


„Бяха входирани наново, редактирани мога да кажа документи, а не наново проектирани. Проекта си е на практика същия, като термините събаряне и премахване бяха подменени с думата подмяна на конструктивни елементи, което устрои РДНСК и не отмени второто разрешение за строеж”, обясни арх. Виктор Бузев, гл. архитект на Община Варна.


Така стария пакет строителни документи е внесен на четвърти март. На следващият ден е одобрен и разрешението влиза в сила на 20 март 2015 г.

 


„По закон срокът, в който трябва да издам разрешение за строеж на проект, който е окомплектован с доклад за съответствие е от един до седем дни”, обясни главният архитект на Община Варна.


А на строителната площадка всичко се е случвало без трудови договори и без инструктаж за безопасност на труда.


„Всъщност жива сила в това действие при случилото се не е трябвало да има, защото хотелът е стар и висок, и със слаба конструкция и това е трябвало да стане механизирано, в никакъв случай отдолу нагоре. Това противоречи на закона за гравитацията”, на мнение е инж. Светлана Николчева от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.


Експертите са категорични, че на строителната площадка са допуснати множество груби грешки. А жива сила може да се намери на няколко места във Варна.


В работни дни рано сутрин се събират безработни мъже, които търсят препитание. Всеки, който се нуждае от работна ръка идва на място и се договаря за заплащането. Иронията е, че тази черна борса за работници се намира на трийсетина метра от Инспекцията по труда.


Обектът остава затворен до изясняване на обстоятелствата около тежкия инцидент. Разследването по случая продължава. Сега на ход е прокуратурата. Какво ще се случи от тук на сетне предстои да разберем.


Повече по темата гледайте във видеото.

 


Репортер: Нивелина Няголова