Навършват се 133 години от рождението на художника

 

Преди дни се навършиха 133 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора. Освен като ненадминат художник, съвременниците му го помнят и като изключително честен и скромен човек. Срещаме Ви с един от неговите модели.


Повече от 70 години са минали откакто Боянка е била на 7 години и Владимир Димитров - Майстора избрал нея да увековечи сред ябълките. 

 

"Когато ме взе, излизаме навън и аз му казах, че няма да може да ме рисува, защото нашите са много бедни и не могат да му платят", разказва тя и все още си спомня хубавия гърлен смях на художника.

 

По това време пред картините на Майстора вече са притихвали и отвъд океана. И там той не е трупал за себе си. А е помогнал на хората в едно гето. Той е учил за художник с чужди пари. Събрали ги за него в кюстендилския съд, когато видели какви портрети прави в писарския тефтер. 

 

Страстта към рисуването останала водеща в живота му. Чували ли сте историята за красивата дъщеря на богатия търговец от Свищов? 

 

"Той започва да я рисува и вижда, че ще се влюби в  нея и си дал сметка, че той е създаден, за да рисува, а не за семейство", разказва Боянка. 

 

Приет е бил от всяко семейство в Шишковци, чиито градини рисува като рая на земята.