Учените смятат, че кучетата са заимствали този механизъм от хората преди около 30 000 години

Изследователи са открили, че зрителният контакт между хората и кучетата създава рязко повишаване в хормоните, които насърчават чувството на привързаност, публикува британският вестник „Дейли Мейл”.

 

Същият хормон - наречен окситоцин - играе ключова роля при връзката между майката и нейното бебето веднага след раждането.

 

Когато една жена и детето ѝ приковат своите погледи едни в други, това предизвиква покачване в нивата на хормона, който е известен още и като "любовен хормон".

 

Учените смятат, че кучетата са заимствали този механизъм от хората, още при първото си опитомяване преди около 30 000 години. Не същото обаче важи за вълците. За разлика от кучетата, зрителният контакт между хора и вълци, дори тези отгледани от човек, няма същото влияние върху хормоните.

 

Това предполага, че еволюционната промяна различава кучетата от дивите им четириноги събратя - вълците.

 

Изследователите от японските университетите в Азабу, Джичи и Токио са открили, че нивата на окситоцин се увеличават и при кучетата, заздравявайки и техните чувства на привързаност и лоялност към стопаните.

 

„Погледът играе важна роля в човешкото общуване. Той помага не само за разбирането на намеренията на хора около нас, но и за създаването на социалните и емоционални взаимоотношения с други хора”, казват учените.

 

При хората, обясняват учените, взаимният поглед е най-основната проява на социална привързаност между майката и новороденото, а така нареченият майчин окситоцин е положително свързан с продължителността на споделения поглед между майката и нейното новородено.

 

Учените добавят още, че въпреки факта, че хората и кучетата  се намират на различни клонове на еволюционното дърво, може самостоятелно  да са придобили толерантност едни спрямо други, поради промени в невронните системи, които регулират принадлежността.