Терористите планираха да атакуват полицаи с мачете

 

Полицията в Австралия предотврати терористична атака на Ислямска държава. Арестувани са петима мъже, които планирали нападение.

 

Атаката трябвало да бъде извършена на 25-и април, когато в Австралия има национален празник. Двама от арестуваните щели да бъдат конкретните извършители на атаката. Въоръжени с мачете, те трябвало да нападнат полицаи, охраняващи честванията на 25-ти април.

 

Тогава в Австралия почитат паметта на загиналите във войните и в цялата страна има масови събития. „Очаквам от петимата арестувани, на трима да бъдат повдигнати обвинения. Двама ще бъдат обвинени в тероризъм”, коментира министър-председателят на Австралия Тони Абът. 

 

Според полицията, материали иззети от домовете на заподозрените показват, че подготвяната атака е инспирирана от Ислямска държава.

 

Всички арестувани са много млади - четирима са 18-годишни, а петия е на 19. „Арестуваните не са представители на някоя вяра или култура. Не става въпрос на кой Господ се молиш или къде си роден. Планът им е да извършат нещо зло”, коментира пък премиерът на щат Виктория” Даниел Андрюс.

 

От септември нивото на заплаха от тероризъм в Австралия беше повишено от "средно" на "високо". Това не беше се случвало от повече от 10 години.