След скандала с "Корал" ми звънят чужденци - питат дали сме "инвестмънт френдли", каза Владимир Каролев

 

 

"Върху дюни не се строи". Това е единственото, по което природозащитникът Тома Белев и съветникът на министъра на икономиката Владимир Каролев са на едно мнение. Те дебатираха в студиото на „Здравей, България!”.

 

Според Тома Белев основният въпрос е защо досега няма подробни карти на дюните и плажовете в България, при положение, че за тях отдавна е платено. „Платено е, но няма документи, че това са дюни! Проведоха се многомилионни поръчки за картирането на тези площи, но досега не е направено”, казва той.

 

По думите му след скандала „Дюнигейт” през 2013 г. е забранено да се строи върху дюните и плажовете, но по време на кабинета „Орешарски” ограничението падна: „Това е пример за лоша съдебна система!”. 

 

Владимир Каролев пък се оплака, че в качеството си на съветник на министъра Божидар Лукарски, след скандала в къмпинзите „Корал” и „Юг” трябвало да отговаря на неудобните въпроси на чуждестранни инвеститори. Моята задача като съветник на икономическия министър е да привличам инвеститори в България. Но как да го правим, кажете, в такава ситуация?! Звънят ми инвестъитори и казват: „Нали си ни казал, че сте много "инвестмънт френдли", сега какво става?”, оплаква се Каролев.

 

Той призна, че върху дюни няма как да се строи, но върху плажовете се строяло открай време и законът не го забранявал, а само налагал ограничения: „Постройки при височина до 2,7 м могат да се строят върху частен имот, защото плаж и дюна е държавна собственост и там по принцип не може да се строи. Но това че в рамките на 100 м от морето не се строи – забравете!”. 

 

По думите на Каролев едва 7% от Черноморието според Google Maps било застроено. „Презастроено е само в Слънчев бряг, Албена, Златни пясъци и т.н. Иначе има места, където може да се строи – стига да е частен имот!”, категоричен бе той.

 

Тома Белеев опонира, че след като картите на дюните и плажовете години наред все още не са готови, инвеститорите трябва да уведомяват регионалните дирекции на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за всеки строеж в близост до защитените територии. „Стига, вие защитавате и строителството в Пирин!”, обвини той Каролев.

 

Съветникът на шефа на Икономическото ведомство обаче се закани да съди Тома Белев и неговите привърженици за шаржа в социалната мрежа Facebook, върху който е обявен за един от виновниците на масовите строежи в защитени територии у нас.