Около 215 000 домакинства са без ток

Снимки: ЕПА/БГНЕС

 

Три жертви на силна буря в Австралия. Най-тежко засегнат е район, северно от Сидни, където наводнения буквално са отнесли домовете на хората.


215 000 домакинства са без ток в Сидни и в целия щат Нов Южен Уелс. Само за няколко часа в полицията и пожарната са получени повече от 4500 повиквания за помощ.


Много хора са спасени с хеликоптер от покривите на къщите си. Други пък останали заклещени в автомобилите си по пътищата и се наложило спасителите да използват лодки, за да достигнат до тях.


Круизен кораб с много туристи на борда е бил блокиран извън пристанището на Сидни, а много полети са анулирани- Властите призоваха хората да се приберат по домовете си, тъй като се очаква времето да се влоши още повече.


„Има разрушени къщи, покриви са отнесени и има жертви. Това е голяма буря, която доведе до разрушения в Нов Южен Уелс. Още веднъж ще подчертая, че нашият приоритет трябва да бъде в следващите часове да запазим живота на хората на всяка цена. Това е нашата основна задача”, обяви премиерът на Нов Южен Уелс - Майк Байрд.


Метеоролозите прогнозират силни ветрове със скорост до 140 километра в час и проливни валежи.