Монополите на всеки час убиват дребния предприемач, твърди лидерът на БСП

 

Абсурдно е член на Европейския съюз (ЕС) да е в международна изолация. Това каза председателят на БСП Михаил Миков в началото на новата сесия на парламента, цитиран от БГНЕС.


По думите му България имала доста тежки проблеми в отношенията, включително и със съседните балкански страни. „От една страна строежът на оградата създава нагласи по отношение на Турция, от друга страна приказките години наред на премиера Бойко Борисов за Гърция, заплахите към българите, че щяло да стане у нас зле като в Гърция, за данъка, слагат нови бариери между нашите съседи”, даде примери Миков.


Той подчерта, че нашите съседи постигали съюзи за промяна на стратегически инфраструктурни трасета в Югоизточна Европа. "В Будапеща се видя как България е изключена по тази тема и предстои да бъде изключена и то една страна, транзитираща газ, да се превърне в дребен потребител, заради унищожената ѝ индустрия. Явно е, че през тази сесия ще продължи политиката на ниски доходи в страната, затова ние от БСП в следващите дни ще предложим отново работещите бедни да бъдат освободени от данък", възмути се Миков относно провала на проекта „Южен поток”, подкрепян и лансиран у нас от БСП.


По думите му била „интересна” констатацията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че в икономиката е постигнато забележително стабилизиране. „Това беше постигнато, като прогнозата, на базата на която беше изготвен бюджетът за 2015, беше намалена два пъти. Прогнозата беше намалена на 0,8% и то с едничката причина да се намалят 14-те плащания към майките, децата, хората с увреждания”, твърди Миков.


И сега според него със „счетоводен трик на пролетната прогноза на Министерството на финансите”, се постигнало „забележителното стабилизиране на икономиката, прогласено преди малко”. „Стабилизирането на икономиката е като международната изолация”, твърди той.

 

"Нали вече имаме забележително стабилизиране, нали имаме излишъци", пита реторично той. "Ще настояваме за спешни мерки в областта на туризма и земеделието, които да компенсират последиците от санкциите срещу Русия, от които най-тежки последици в ЕС понася България. Последици, без компенсации за млекопроизводителите, без компенсации за туристическия бранш, без компенсации за индустриалните и машинни производства и последните остатъци от българската мотокарна и електрокарна индустрия загиват", каза председателят на БСП.


Той добави, че в здравеопазването се прокарва политика, която го прави все по-недостъпно и от БСП ще се противопоставят на това категорично. В образованието щяло да бъде по същия начин: "Да не се правят изнесени заседания, за да не разберат медиите и гражданите какво се случва в образователната политика".

 

От БСП ще отстояват и законодателство, ограничаващо монополите, "защото на всеки час се убива дребният и средният български предприемач". "Ще продължим да отстояваме внесените законопроекти, които да предпазят гражданите от злоупотреба на ЧСИ и банките. БСП ще продължи да бъде последователна опозиция, но опозиция с друга лява политика. Ние сме сигурни, че това е единствената алтернатива на днешното дясно управление и колкото по-скоро българските граждани го разберат, толкова по-напред България ще има перспектива за развитие", обобщи позицията на БСП Михаил Миков.