Според изчисления на медиите приходите може да стигнат до 1 милиард лири

Появата на бял свят на второто дете на принц Уилям и съпругата му Катрин ще донесе на британската икономика около 1 милиард британски лири или 1,5 милиарда долара, предаде БТА. 

 

Изчисленията на британските медии сочат, че само приходите от сувенири и туристическият поток ще донесат 150 милиона долара на британската икономика.

 

„Ако детето е момиченце, прогнозираме подем на модната индустрия така, както това се случи след раждането на принц Джордж”, заяви Джошуа Бамфийлд, ръководител на Центъра за изследване на търговията на дребно. „В бъдеще принцесата ще може да определя модните тенденции, а това, разбира се, е хубава новина за модните дизайнери и за онези, които купуват или колекционират копия на тоалетите на кралското семейство”. 

 

Британският пазар е много чувствителен към избора на членове на кралското семейство. По време на първата бременност на Катрин продажбите на любимата ѝ марка облекла за бременни нараснаха от 7,89 милиона на 16,85 милиона долара. 

 

Според британски медии херцогиня Кейт в момента е в своята лондонска резиденция -  двореца Кенсингтън. По прогнози на лекари детето се очаква да се роди в събота, на 25 април. Не е изключено обаче то да се появи на бял свят след първоначално обявения срок, както това се случи с първородния син на Уилям и Кейт - Джордж, който скоро ще навърши две годинки.

 

Властите в Лондон се опитват да избегнат изключителното медийно внимание към принц Уилям и неговата съпруга. Дирекцията на клиниката, в която ще ражда Кейт, не разреши на представители на медиите да инсталират свое оборудване до момента, в който херцогинята не пристигне в болницата. На 15 април бе забранено паркирането пред клиниката. Ограниченията ще бъдат в сила до 30 април, докогато кралското бебе би трябвало да се появи на бял свят.

 

Ако съпругата на принц Уилям напусне Лондон, за раждането ѝ ще са готови клиники в град Рединг в графство Бъркшър и в графство Норфък. Причината за това е, че 33-годишната херцогиня планира да навести родителите си в селището Бъкълбъри в графство Бъркшър. В такъв случай за раждането ѝ ще е готова болница в Рединг, на 20 км от селището. Ако обаче Катрин и съпругът ѝ решат да останат в селското имение в Кингс Лин в графство Норфък, готова за раждането ѝ ще е местната клиника "Кралица Елизабет".