В Чирпан отбелязват 100 години от зверствата над арменския народ

Видео/Снимка: Архив, БГНЕС

 

100 години от зверствата над арменския народ отбелязаха днес в Чирпан. Арменци от областта слушаха мелодии и стихове от техни автори в къщата-музей на Пейо Яворов, информира БГНЕС.

 

"Това е голямата трагедия и болка на нашият народ. Искаме признание от нашата държава и от турци. Искаме да ни поискат прошка, нищо друго не иска арменският народ". Това каза арменката Тахоки Манокян.

 

По повод прекратените отношения между Одрин и Хасково, заради името на парк "Арменци" – Радост Овагимян коментира: "Изключителна болка е на само за мен, но и за всеки един арменец. Мога единствено само да кажа, че където и да се намират по света арменците, арменската кръв говори. Тя е по-силна от всичко. Благодарни сме на България и на всяка една нация, която ни е приела. Очакваме признанието за този геноцид". 

 

Фотограф-художникът Бедрос Азинян е четвърто поколение арменец. Чувства се колкото арменец, толкова и българин. "Когато аз се явявам на световни конкурси, винаги държа зад творбата ми да пише - Бедрос Азинян – Казанлък, България.

 

Гост на събитието бе и композиторът Хайгашод Агасян. Той даде за пример признанието на Германия за геноцида над евреите.

 

"По този начин те ми се издигнаха в очите. Не могат ли и в Турция да кажат, че тогава други са управлявали, други са биле времената и да признаят този геноцид. Въпреки повратностите на съдбата, има ни българският и арменският народ. Така, че аз съм с гордо вдигнато чело".

 

Отбелязването на 100-годишнината продължава и утре.