Очаква се да бъде поставен въпросът за изтребителите за военновъздушните сили

Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента  обсъждат развитието на въоръжените сили в актуалната среда за сигурност. Очаква се да бъде поставен въпросът за изтребителите за военновъздушните сили (ВВС). Сред присъстващите на днешното заседание на КСНС обаче няма представител на Атака. 

Още по темата

 

Пред участниците в Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента, министърът на отбраната Николай Ненчев ще представи доклад за състоянието на армията и перспективите за развитието на въоръжените ни сили. 

 

Очаква се на заседанието да бъде поставен въпросът за закупуването на нов изтребител за нуждите на ВВС. Само преди няколко дни премиерът Бойко Борисов обяви, че България няма възможност да купи нови изтребители и НАТО ще трябва да прояви разбиране. 

 

Докато в Президентството течеше обсъждане на бъдещето на въоръжените ни сили, пред сградата се проведе демонстрация в подкрепа на военния министър Николай Ненчев. 

 

Видео: БГНЕС

 

От години когато се наложи да се пестят пари често се посяга на парите, предвидени за реформа на армията. На срещата на върха на НАТО миналата година България пое ангажимент да не намалява средствата за отбрана. До 2020 година бюджетите на страните от Алианса не трябва да са под 2 процента от Брутния вътрешен продукт (БВП). У нас всяка година заделяме не повече от 1 процент от БВП или под милиард лева. 

 

В началото на тази година стана ясно, че България остава с два изтребителя: