Който е обещал изтрибители на НАТО да каже къде да взема пари, казва пък премиерът Борисов

 

Отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата. Най-силната гаранция за националната сигурност и териториалната цялост на България е членството ни в НАТО. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, предаде БГНЕС. 

Още по темата

 

След влизането ни в алианса през 2004 г. сме поели ясни ангажименти, каза Плевнелиев, който прочете документ за състоянието на въоръжените сили. По него е постигнато широко политическо съгласие в рамките на КСНС. Единствено БСП и "Атака" не са част от решенията и документа, който приехме, уточни президентът.

 

Приетият план има за цел да повиши бойната готовност на нашите въоръжени сили и да отразим заплахата, откъдето и да идва тя, каза Плевнелиев. Препоръчваме на Министерския съвет да започне да работи нов план за развитие на въоръжените сили, заяви държавният глава. КСНС подкрепя принципа за ненамаляване на бюджета за отбрана и поетапно увеличаване на процента от БВП, който да се заделя за отбрана.

 

КСНС препоръчва и отбранителните способности да са съобразени със стандартите на НАТО. Той уточни, че модернизацията на армията трябва да стане в рамките на възможностите на държавата. „Договорихме се…”, констатира държавният глава на излизане от КСНС.

 
„Ние не сме виновни, че години наред са купувани фрегати без никакво въоръжение все едно са купували риболовни траурели. И сега всичко да ни се изсипе в най-голямата криза на наша глава. Затова 2015-та – нулева”, каза пък премиерът Бойко Борисов.
 

В тази връзка премиерът Бойко Борисов бе попитан дали кабинетът не нарушава обещанието на президента Плевнелиев от срещата на върха на НАТО в Уелс...”Който е обещал трябва да ми каже: „Вземи от образование, вземи от здравеопазване, вземи от инфраструктура или откъде?”, обобщи позицията си премиерът.

 

”Никой не ги караше да събарят КТБ и да даваме 3 милиарда и половина сега. Изтребителите, когато имаме пари, тогава ще ги купим. След една, две три години, тогава…”, каза премиерът.

 

 

Повече по темата очаквайте в Новините на Нова в 16.00 часа!