Надявам се да е случайност, свързана със служебни процедури, казва префектът Йоргос Павлидис

Километрични опашки бяха образувани в събота вечерта на българо-гръцката граница при граничния пункт "Нимфея" в Комотини.

 

Българските власти пристъпиха към изненадваща щателна проверка на всички автомобили, влизащи и излизащи от страната, в резултат на което преминаването на автомобилите стана изключително бавно.

 

Според очевидци опашката от автомобили от страната както на Гърция, така и на България,  е била около 4 километра. Въпросителни предизвикват причините за това събитие, тъй като преди няколко дни започнаха да циркулират слухове, според които България вероятно заплашва Гърция с ответен удар в отговор на разпоредбата на гръцкия парламент.

 

Решението на парламента на южната ни съседка всъщност предвижда авансов данък от 26% върху сделките на фирма с дружества със седалище в страни с благоприятен данъчен режим, като този в съседната страна, коментират гръцки медии.

 

Според публикациите българският премиер Бойко Борисов изглежда е изпратил косвено, но ясно послание до министъра от гръцкото правителство, че ако гръцката страна остави това си решение, страната му ще наложи допълнителен данък върху изходящия туризъм към Гърция и върху продуктите, които внася България.

 

В отговор на въпрос за случващото се на Граничния пункт при Комотини, префектът Йоргос Павлидис заяви: „Иска ми се да вярвам, че става въпрос за случайност, свързана със служебни процедури. Не желая да го свързвам с нищо друго, особено с въпроси, свързани с дейностите на Европейския съюз”.

 

Информация: Бойка Атанасова