До 1 л на 100 км е икономията от използване на по-скъпоструващи гуми

 

По-скъпи гуми - по-малък разход на гориво. Шофьорски приказки или действителност, отговаряща и на съвременните екологични норми? 


„71 децибела е шумът, който издават вашите гуми, когато ги монтирате чисто нови. Разбира се, зависи и и от някои други фактори. На мокра настилка - Б, това е сравнително висок клас за съответната гума”, казват специалистите.

 

Има и градска легенда, че по този начин можем да пестим гориво. Но истината е, че по-скоро става дума за екологичен ефект, т.е. в буквалния смисъл на думата, вашата гума да бъде зелена. 


Владимир монтира до 40  комплекта гуми на ден, особено в най-натоварения сезон на затоплянето. „Температурите са достатъчно високи, вече е време да се сложат летните гуми, за да се запазят зимните”, обяснява той. 


Един от параметрите, които се виждат при новото етикетиране на автомобилните гуми, е за пестене на гориво. Според специалиста-практик това обаче показва по-скоро екологичността на колата ни и едва ли можем да усетим по джоба си, че сме изхарчили по-малко гориво само от монтажа на по-ефективни гуми. „То се пести гориво, но не се усеща толкова. Разликата е порядъка на 10 грама на литър на 100 км”, обяснява той. Тоест, най-много 1 л на 100 км може да се спести от гумите. 


Най-търсени са гумите от класове Б и Ц, клас А е за скъпите возила. Това е съобразено с асфалта и самите параметри на гумата - така че тя да е по-адекватна, както при скорост, така и при завоите.  


Смяната на гумите се налага разбира се, не на последно място, заради безопасността ни на пътя, категорични са професионалистите. Така че вече е време според сезона за преминаване към новите летни гуми.