За срещата с опустошителното бедствие, разказва Боряна Печенякова

 

Всички българи в Непал са добре, увериха от външно министерство. Боряна Печенякова разказа пред Нова за срещата си с опустошителното бедствие.


„Това стана в 12 на обяд и се събудихме от разтрисането на сградата. Започна да тресе, имаше паника, да, всички пищяха, беше много страшно”, разказа Боряна Печенякова.

 

Катастрофалното земетресение е било с мощ колкото 20 термоядрени водородни бомби, твърдят геолози. Те го сравняват по-сила с удар на атомна бомба. Последните изчисления показват, че трусът е отместил масивен блок от земната кора, на цели три метра на юг и то само за 30 секунди.


Последвалата разруха оставя милиони на улицата. А тези, които има къде да се приберат, не смеят да влязат в домовете си отново.


„Първата вечер спяхме в апартамента, след това на палатка до един шезлонг, днес всички хора искат да напуснат Катманду, но няма транспорт, всеки иска да се махне, има го страха в хората, това, което се случи не е малко”, разказа Боряна Печенякова.


Връзката с българите в Катманду все още е много трудна. Няма мобилни телефони, нито интернет. Това, което разбрахме от хората там обаче е, че почти всички българи се събират на летището, в опит да намерят места в самолетите и да избягат от Непал.


Повече по темата гледайте във видеото.