Кметът на града обаче чака финансирането по проекта за почистване на коритото

 

Страх от нови наводнения в Смолянско. Причината са започналите обилни пролетни валежи и стотиците дървета, които са затлачили много от реките в областта. Припомняме, че там през март снегът унищожи над 6 хектара гори.

 

Река Черна минава през целия Смолян и неведнъж го е наводнявала. Десетки пречупени и изкоренени огромни дървета са покрили коритото й. За съжаление голяма част от тях се намират на места, до които достъпът на хора е изключително труден и почти невъзможен.

 

Хората от кв. "Устово" са изпитвали на собствен гръб гнева на реката. При всеки дъжд с тревога следят нивото й и се надяват непочистеното й корито да не стане причина за поредното наводнение.

 

Градоначалникът на Смолян също е притеснен от ситуацията. Изготвили проект за почистване на реката, който да бъде финансиран от комисията по бедствия и аварии. 

 

„Реката е задръстена със счупени и паднали дървета и още повече, че основно не е почиствано от много години. Всичко иска пари и ние с наши сили и средства се страем да почистваме възловите места”, обясни кметът Николай Мелемов.


Докато се чака финасиране, на всички им остава да се надяват, че дъждовете ще бъдат по слаби. 

 

Репортер: Анелия Веселинова