9 години след последните промени политическите сили сядат отново с червен химикал над нея

 

Ремонтът на Конституцията вече е в ход. До 14 май ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ трябва да са готови с текстовете за промени в основния закон. Днес беше първият тур от преговорите в парламента. 

 

Управляващи, а и опозиция си дадоха още седмица, за да финализират в главите си промените в основния закон. Промени, които засягат единствено частта за съдебната власт и за приемането на които няма нужда да бъде свиквано Велико Народно събрание. 

 

До края на май ще бъде съставени и парламентарна комисия, която да работи по въпроса, но промените едва ли ще бъдат приети преди есента.

 

9 години след последните промени в основния закон политическите сили сядат отново с червен химикал над него.

 

"По никакъв начин промените в Конституцията не бива да се смятат за алтернатива на законодателните”, коментира правосъдният министър Христо  Иванов.

 

За да са устойчиви законодателните, управляващите са сигурни, че конституционните промени са неизбежни. На главния прокурор ще му се налага да се явява на парламентарен разпит поне веднъж годишно и то не писмено, както е сега.

 

Промените предвиждат още Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две колегии - прокурорска и съдийска. На две ще се разцепи и инспекторатът към него. От ДПС обаче не са сигурни в правотата на целите и затова искат сериозна мотивация от вносителите.

 

Друго съмнение от страна на Патриотите  е, че промените ще бъдат факт наесен. Те припомниха, че тогава са и местните избори, което крие риск кампанията да се политизира.

 

А иначе управляващите дадоха да стане ясно, че всяка група е свободна да си каже идеите, но промените ще бъдат на коалиционните партньори. За да се променят текстове от основния закон, е нужна подкрепата на 3/4 от депутатите или 180 души. Партиите, подкрепящи кабинета обаче, имат общо 137 депутати.