Млади доброволци организираха нощен патрул около монумента

 

Паметникът на съветската армия под охрана. В навечерието на 9 май млади доброволци организираха нощен патрул около монумента в центъра на София.

 

Супергерои от Холивуд, украински знамена, Пражка пролет. През последните години Паметникът на съветската армия пое разнообразно протестно творчество. Днес е чист. В навечерието на 9 май за хигиената му се погрижиха работници, наети от руското посолство.

 

За да се съхрани монументът чист и неопетнен за утрешните тържества, група младежи с леви убеждения се заеха доброволно с нощната му охрана.

 

"Целта ни е днес да покажем нашата признателност, охранявайки и паметника, и паметта на хилядите съветски войни, загинали за свободата на Европа”, казва Георги Марков от младежкия клуб "Червена сила”.

 

От там провеждат охранителната си акция за втори път. Последните няколко години паметникът редовно става жертва на хора, които "търсейки 5 минути слава" под някои прожектори. 

 

Според противниците на паметника обаче честите рисунки по него поставят с нова сила някои въпроси. Председателят на Гражданска инициатива за демонтиране на паметника Кубар Сапарев смята, че "самият факт, че паметникът се нуждае от пазене, показва, че в обществото няма нужното съгласие за неговото съществуване”.

 

От сдружението напомнят за социологическо проучване по темата от миналата година. Близо половин милион души не Приемат паметника на съветската армия да бъде в центъра на София, тъй като "уронва националното ни достойнство и е ужасно потискащ”.

 

Те обаче са категорични, че няма да го атакуват тази нощ. И все пак на въпрос на Нова телевизия, ако сега им се връчи един спрей, какво биха изписали, те отговарят: „Демонтиране”.

 

Утре обаче монументът ще е наличен и под охрана за новата порция венци и букети на част от признателния български народ.