През 1950 г. е предложено създаването на организацията, предшественик на Европейския съюз

 

Днес е Денят на Европа. На 9-ти май 1950-та година е предложено създаването на организацията – предшественик на Европейския съюз - Европейската общност за въглища и стомана.

 

В своя реч на този ден в Париж Робер Шуман – по това време френски външен министър - споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима.

 

Неговата кауза е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес е Европейският съюз.

 

В сградата на Европейският парламент еврокомисарят Кристалина Георгиева и президентът Росен Плевнелиев честваха Деня на Европа. Преди това двамата присъстваха на издигането на европейското знаме пред президентството.

 

По-рано през деня Росен Плевнелиев уважи и честването на хората, загинали във Втората световна война и отбелязването на 70 години от победата над фашизма. Държавният глава беше категориче, че историята трябва да се прочете такава, каквато е, да не се опитваме да отричаме миналото и да търсим преразказ на различните исторически факти.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортери: Нели Тодорова, Ева Костова