Кошмарите от миналия век изглеждат още по-заплашителни, коментира президентът

 

Денят на Европа у нас беше отбелязан с тържествено вдигане на знамето на Европейския съюз пред Президентството. На фона на дискусията кой ден е по-редно да честваме у нас президентът избра да обедини двата празника - Деня на победата и Деня на Европа. Той отдаде дължимото на героите от Втората световна война, но отчете и решимостта на Европа да бъде единна.

 

„Днес кошмарите от миналия век изглеждат още по-заплашителни”, заяви Плевнелиев и предупреди, че онова време на разделение не е останало в историята завинаги. „Езикът на омразата, стремежът за доминация на по-силния над по-слабия, агресивния национализъм – те родиха концентрационните лагери”, каза още държавният глава.  70 години след победата над фашизма във Военната академия символично бяха пренесени урни с пръст от бойните полета, на които е пролята българска кръв през Втората световна война. 

 

От БСП избраха да почетат Деня на победата над фашизма.  „Всеки, който се опитва да неглижира подвига на онези славни дни, той е дълбок наивник. Благодарна България никога няма да забрави този подвиг", заяви днес председателят на БСП Михаил Миков. 

 

Президентът, министри и еврокомисаря ни Кристалина Георгиева присъстваха на издигането на европейския флаг пред президентството. Кристалина Георгиева беше категорична, че с влизането на страната ни в ЕС на практика сме се превърнали в част от най-силната икономика, а българите нямат никаква причина да са с по-ниско самочувствие от останалите европейци.

 

Въпреки призивите за единство  на площад „Независимост” все пак се стигна до своеобразни сблъсъци между Георги Кадиев от БСП, който покани през Фейсбук хора за да почетат героите от Втората световна война и симпатизанти на „Атака”, които се появиха с викове „ НАТО – вън” и плакати „Победихме Европа - ще победим и НАТО”. Самият Кадиев обаче настоятелно защитаваше тезата, че точно днешният ден е за обединение - не за разделение.