Десетки музеи, галерии и културни институти отвориха врати за Европейската нощ на музеите

 

Десетки музеи, галерии и културни институти отвориха врати за Европейската нощ на музеите.

 

Музей за историята на София

В сградата на Музея за история на София, където е била Централна минерална баня, са представени елементи от бъдещата постоянна експозиция на музея. В момента той работи с временни изложби, а се очаква тази година да се открие официално постоянната експозиция. 

 

Домът на Европа в София

"Фантазия от багри, музика и светлина" - с тази специално подготвената съвместна изложба на художниците Мичо Димитров, Юлиана Павлова и Стефка Попова Домът на Европа в София отвори вратите си за Нощта на музеите. Изложбата живопис е на тримата автори. Мичо Димитров, който живее в Холандия вече 27 години, е концерт майстор на холандското радио. В изложбата показва свои картини на известни френски замъци, които е посетил, както и някои свои фантазии, обича да рисува и много църкви. Мичо Димитров и Юлиана Павлова са приятели от години и правят вече трета обща изложба. Стефка Попова е поетеса, която се определя като интуитивен художник, който рисува с очите на душата си. В тази изложба заедно с техните имена е и това на внука й Йордан. 8-годишният художник показва картината си "Морско пътешествие в щастието", макар да я е нарисувал още когато бил на 6 г. Юлиана Павлова работи в стила "магически реализъм" и нещата, които показва са такива. Тук може да се види дори нейното "Аз" на картина в този стил, пише БГНЕС.

 

 

Националният военноисторически музей

За осма поредна година НВИМ се включи в Нощта на музеите. Хилядите посетители бяха привлечени от богатата програма, с която музеят традиционно посреща своите гости. Една от най-големите атракции за малки и големи бяха специално подготвените карти, на които те можеха да отбележат важно място от своята родова история. Много от гостите не само посочваха важните за тях места, но и разпалено споделяха за участието на своите предци във войните. 

 

Музеят в Кърджали

Музейната нощ в Кърджали започна със заря, гвардейци и фанфари, а стотиците посетители подминаха касата за дарения. В двора на музея гвардейският отряд при Езиковата гимназия изнесе впечатляващ спектакъл под музиката на момичешкия фанфарен оркестър. Представлението обаче беше с цел да привлече вниманието заради необходимостта от нови униформи за гвардейци. 

 

Ако сте пропуснали да се разходите в Нощта на музеите - надникнете в тях в галерията ни!