България сама с наличните ресурси ще охранява въздушното пространство, допълни Ненчев

Видео: БГНЕС

 

До 30 юни внасям проект за нов многоцелеви самолет в Министерски съвет и започваме процедура по неговото придобиване. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев след заседание на парламентарната комисия.

 

Ненчев съобщи, че е постигнат консенсус за отремонтирането на "няколко МиГ 29", които ще бъдат необходими докато бъде придобит новия. 

 

"Положението е тревожно в авиацията не бива да има никакво съмнение, но имаме воля да решим всички въпроси", заяви министърът. 

 

Той съобщи още, че България сама с наличните ресурси ще охранява въздушното пространство до средата на следващата година, пише БГНЕС. 

 

"Към момента единственият начин ние да сме в състояние да носим това дежурство до средата на следващата година е това да стане със самоинициатива и удължаване на ресурса на двигателя на самолет МиГ 29 изцяло с личен състав от ВВС, без това да струва никакви финансови средства на Министерството на отбраната", каза от своя страна командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, допълвайки, че това е огромна отговорност.