"Македония ще се разпадне”, на мнение е бившият депутат от БСП Страхил Ангелов

 

Русия в лицето на външния министър Сергей Лавров обвини България, че иска да превземе територията на Македония и да я раздели с Албания. На фона на това историкът Божидар Димитров коментира, че една ГМО държава, каквато е тя, рано или късно ще се разпадне, защото е изкуствено създадена. Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че на границата на България е разположена военна сила. В същото време бившият председател на БСП Сергей Станишев подкрепи протеста на опозицията срещу управлението на Никола Груевски. 

 

"Сергей Лавров говори с езика на архаичните балкански национализми. Това му придава автентичност. С тези предположения се засягат едни интимни струни на стара националистическа мечта на Балканите, свързана с Македония, за подялба или разпад по нейните „основни” етнически съставки. С други думи Лавров назова нещо, което е гъделичкане на националистическата гордост на много българи и част от албанците”, коментира в „Здравей, България” журналистът Георги Коритаров.

 

"Македония ще се разпадне”, на мнение е бившият депутат от БСП Страхил Ангелов. Според него Станишев не е успял да обоснове присъствието си в Македония.

 

"Ако има нещо, за което да се протестира от българска страна, това е грозната антибългарска пропаганда, която провежда Груевски вече 10 години”, допълни Ангелов. 

 

По думите на Коритаров парадокс е, че БСП подкрепя опозицията в Македония, а Русия - Груевски. По тази логика как БСП съвместява отношението си към Русия, попита журналистът.

 

"Сергей Лавров показва, че Русия познава много добре и официалното, и неофициалното политическо говорене на Балканите. Страната има много силна разузнавателна служба”, коментира още Георги Коритаров.