Служба "Военна информация" ще извърши пълна проверка за случая, заяви Ненчев

 

Министърът на отбраната Николай Ненчев е разпоредил на директора на служба "Военна информация" да извърши пълна проверка и да го уведоми в рамките на деня каква информация имат във връзка с публикацията в "Ройтерс", че американците в Анево са изпробвали оръжие за опозицията в Сирия.

 

Това съобщи самият Ненчев в Министерския съвет, цитиран от БГНЕС: "Имаше сигнали, че там се използват български оръжия и бих искал да зная откъде и как са попаднали там. В Анево

Още по темата

се касае за отношение между частна фирма и Департамента на САЩ. Нямаме отношение и никога не сме имали".

 

Той коментира още, че сутринта е разговарял с началника на отбраната за внасяне на предложение в МС за нов изтребител: "Взехме решение до края на юни, така че има още малко време, но имаме готовност да спазим този срок. Надявам се дори да е малко по-рано".

 

Той посочи, че се обсъждат все още варианти дали изтребителят да бъде купен нов, втора употреба или да бъде подарен от някого. Военният министър увери, че в края на другата седмица очаква да има окончателен отговор по въпроса. Той посочи, че са водени разговори с американската страна относно това те да ни подарят изтребител.

 

За това, че довечера ще има протест в защита на генерал Шивиков и какво отношение ще вземе Ненчев, той отговори, че възнамерява да посети формированието в Карлово и да разговаря с военнослужещите там, за да се ориентира по-добре.

 

"Трябва да направим всичко възможно да завършим процеса на превъоръжаване, да приемем новата програма за развитие на въоръжените сили, да дадем повече основание на всички военнослужещи да се чувстват по-добре и по-спокойни и да вярват по-смело в бъдещето си", заяви военният министър.

 

Дали България ще върне мини на Гърция, Ненчев съобщи, че МВнР води много сериозни разговори по темата. Вярвам, че бихме могли да постигнем споразумение и да ги върнем, което би било чудесно, каза той. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС