Пробиотиците облекчават симптомите на социална фобия

Пробиотиците в киселото мляко могат да ни избавят от болезнена срамежливост, предава БТА. Полезните бактерии, съдържащи се в киселото мляко, облекчават симптомите на социална тревожност, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

 

В това отношение могат да бъдат много полезни някои ферментирали храни като туршиите, пробиотиците в киселото мляко и дори някои тъмни шоколади. Хората, които често консумират подобни продукти, по-рядко страдат от неудобство при срещи с непознати и от страха да ползват телефони. Изследването е проведено от съвместни екипи на университета в Мериленд и от колежа "Уилям и Мери" във Вирджиния.

 

Социалната тревожност, или социалната фобия, се изразява в болезнен и перманентен страх от социално общуване и е едно от най-често срещаните психически разстройства. Те се наблюдават на работното място, в училище, при общуване, пазаруване и други социални дейности. Тези разстройства засягат една десета от населението, като при жените този процент е два пъти по-голям, отколкото при мъжете.

 

Споменатите състояния се лекуват обикновено с антидепресанти и когнитивно поведенчески терапии. В тестовете се включили 710 души, които трябвало да отговорят на въпросници относно психологическото си състояние и количествата на ферментирала храна, която консумират (кисело мляко, ферментирало соево мляко, туршии, някои видове тъмен шоколад и др.) От проучването проличало, че участниците с по-голяма консумация на пробиотици, страдали много по-рядко от социални фобии. Тези благотворни бактерии повишават нивата на GABA в мозъка - невротрансмитер, чиито ефект е подобен на действието на антидепресантите от рода на диазепама.