Книгата ще бъде представена на 15 септември в гр.Торки

Кулинарната книга "Кремове и наказания" (Creams and Punishments), създадена по мотиви от произведения на британската авторка на криминални романи Агата Кристи, ще бъде представена на 15 септември в гр. Торки, на фестивал, посветен на 125-ата годишнина от рождението на писателката, съобщи в. "Гардиън".

 

В книгата са събрани рецепти на блюда, в които герои от романите и разказите на Кристи, са слагали отрова. Автор на сборника е френската писателка Ан Мартинети. На представянето тя ще разкаже не само за блюдата, но и ще покаже как се приготвят те (без отрова). Ще предложи също на гостите да ги опитат.


Кулинарната демонстрация ще е в дома в гр. Торки, където е живяла Агата Кристи. На фестивала ще бъдат показани например шоколадова торта от романа "Предизвестено убийство", както и риба от "Загърни ме в мрачен покров"/"Тъжният кипарис", към която според книгата е бил добавен стрихнин. 


Мартинети пояснява, че далеч не всяко ястие в книгите на Кристи е било предназначено за отравяне. В "Кремове и наказания" са включени и рецепти на други блюда.

 
Отровата е любимо средство за убийство в произведенията на Агата Кристи. Писателката добре е познавала различните химични вещества и лекарства, тъй като е работила като доброволец в диспансер по време на двете световни войни. 

 

Писателката е автор на 80 романа и сборника с разкази, а също на 19 пиеси, преведени на повече от 70 езика по света.