"Не може да ни ограничават свободата да работим в неделя", каза икономист

 

"Няма как едно общество да живее добре, ако основни свободи, включително свободата му да работи в неделя, се ограничава". Това заяви за "Здравей, България" Георги Ганев, икономист от Центъра за либерални стратегии. Изказването дойде по повод предложението на синдикати, подкрепено и от църквата, да се почива задължително през уикенда. 

 

По думите на Ганев това предложение няма никаква база в Конституцията, а вероятността то да бъде реализирано е изключително малка. 

 

„Очевидно е, че тук става дума за случаи, в които няма обществена потребност и нужда да се работи. Тук не става дума за работата на системи, които задължително трябва да работят. Става дума за търговски магазини, шивачки, строителни работници. В Австрия работят ли магазините? А в Швейцария?", попита риторично Чавдар Христов от  КНСБ.  

 

"Не може да има различно третиране на трудещите се в един и същи тип бизнес. Казва се, че една семейна бакалница може да работи, а големите магазини – не", контрира Ганев.

 

По думите му магазините в Австрия и Швейцария вече започват да се ориентират към работно време като това в България: "Те осъзнават, че са направили глупости и сега ги коригират". 

 

"Eстествено, че на празници не бива да се работи. За здравето на хората трябва да има един ритъм. Тук се чака да дойдат някакви празници, за да отидем и да беснеем някъде. В София имаше един денонощен магазин. Сега е пълно с такива. Как може да държиш някой да работи цяла нощ, а заплащането да е Господ знае какво", заяви епископ Тихон.